Kleinschalige materiĆ«le hulp aan projecten in ontwikkelingslanden

Stichting DERDE HANDs

Geschiedenis

Derde Hands startte als werkgroep in 1978. De medewerkers van de werkgroep zagen dat veel goederen vernietigd werden terwijl deze nog heel goed elders te gebruiken zouden zijn.

Voor deze goederen werd een bestemming in een ontwikkelingsland gezocht.

In 1990 werd de naam van de werkgroep omgezet in de 'Stichting Derde Hands'.

De naam

De naam 'Derde Hands' is afgeleid van de woorden 'Derde Wereld' en 'Tweede Hands' . Deze woorden geven aan wat de stichting doet. Zij ontvangt tweedehands, afgeschreven of overcomplete goederen die nog goed bruikbaar zijn voor de noodlijdende medemens in de derde wereld.

Werkwijze 

De stichting werkt met een vaste kern vrijwilligers. Daarnaast is het mogelijk om andere mensen ter ondersteuning op te roepen.

De stichting ontvangt goederen van particulieren maar ook van  ziekenhuizen, scholen, bedrijven en van collega-hulporganisaties. In het magazijn van de stichting worden deze goederen door de vrijwilligers ontvangen, gesorteerd en verzendklaar gemaakt. Door de jaren heen is er een uitgebreid netwerk aan contacten tussen de stichting en de hulpverleners, werkzaam in en voor ontwikkelingslanden, ontstaan.

Budget

Door het vrijwilligerswerk en de gratis ter beschikking gestelde hulpgoederen kan de stichting goedkoop werken. Inkomsten bestaan voornamelijk uit giften. Met andere hulporganisaties wordt met gesloten beurs gewerkt, waardoor men soms goederen uitruilt.


                        

Stichting Derde Hands, Apeldoorn

rekeningnummer NL18INGB0004003371

KvK reg.nr. 41.040.817

ANBI 8161.31.223